Quantcast
Channel: Life Science Sweden
Viewing all 3823 articles
Browse latest View live

Satsar på tidig forskning

$
0
0
labb-rör-nära_482x200

Med förhoppningen att få fram fler lovande läkemedelskandidater Astrazeneca, Johnson and Johnson och Glaxosmithkline, GSK, startat upp en fond för finansiering av preklinisk forskning tillsammans med de tre brittiska universiteten Imperial College London, University College London och University of Cambridge.

Läkemedelsjättarna går in med tio miljoner pund vardera fördelat över en sexårsperiod, medan universiteten bidrar med 3,3 miljoner pund. Summorna motsvarar drygt 120 respektive 40 miljoner kronor. Pengarna uppgår inledningsvis till totalt cirka 40 miljoner pund, motsvarande 485 miljoner kronor.

Den nya fonden kallas Apollo Therapeutics Fund. Alla beslut om dess investeringar kommer att fattas av en kommitté med representanter från de sex samarbetspartner som ligger bakom fonden. Kommittén kallas Apollo Therapeutics Investment Committee, AIC. Dess ordförande är doktor Ian Tomlinson, före detta Senior Vice President för global affärsutveckling och utveckling av bioläkemedel på GSK samt grundare och vd för Domantis Limited.

Kommittén kommer att få rådgivning från ett team av före detta industriforskare som är anställda av Apollo. De ska välja ut lovande prekliniska projekt vid de tre universiteten samt hjälpa dem med sitt utvecklingsarbete. Det kan röra sig om utveckling av allt från proteiner, peptider och antikroppar till småmolekyler och cell- och genterapier.

De tre läkemedelsbolagen får första tjing på projekten genom en intern budgivning. Resterande projekt kan utlicensieras.

– Det här är första gången som tre globala läkemedelsföretag och tre av världens tio bästa universitet har gått samman och bildat en fond av detta slag. Apollo är en extra källa till tidig finansiering som gör det möjligt för fler läkemedelsprojekt från de tre universiteten att nå sin fulla potential. Ett aktivt deltagande från industrin kommer också att innebära att projekten i ett tidigt stadium kommer att formas för att optimera deras lämplighet för vidareutveckling, säger Ian Tomlinson i ett pressmeddelande.

Läs mer om Astrazeneca.


Ägarbyte ger ny ordförande

$
0
0
Lars-Olof Gustavsson
Lars-Olof Gustavsson

Lars-Olof Gustavsson

Lars-Olof Gustavsson avgår från rollen som ordförande och ledamot i styrelsen för bloddiagnostikföretaget Boule Diagnostics. Anledningen är att Boules tidigare huvudaktieägare Siem Capital avyttrade hela sitt innehav i bolaget i december. Lars-Olof Gustavsson utsågs till styrelseledamot på Siem Capitals mandat.

Styrelseledamoten Peter von Ehrenheim tar över uppgiften som ordförande fram till bolagets ordinarie årsstämma. Han är ordförande och vd för Robust Wear Components och tog plats i styrelsen förra året. I dagsläget är han även ordförande för Biolin Scientific Holding och Denator samt ledamot i styrelsen för Meda och Biotage. I grunden är Peter von Ehrenheim civilingenjör från KTH.

Fram till Boules årsstämma stärks styrelsen även med Jon Risfelt som blir adjungerad ledamot. Han är styrelseordförande i Bisnode, Dialect och Smartfish samt ledamot i styrelsen i bland annat Bilia och Ticket Business Travel. Han har tidigare varit vd för bland annat Europolitan och Gambro Renal.

Läs mer om Boule Diagnostics.

Fler ansöker om first in human i Sverige

$
0
0
klinisk-provning-468-x-200

Förra året skickades 19 ansökningar in till Läkemedelsverket om tillstånd för att genomföra first in human-studier i Sverige. Vilken typ av läkemedel som studierna gäller är sekretessbelagt.

I first in human-studier, en typ av fas I-studier, testas en läkemedelskandidat för första gången i människa. Ofta är det friska frivilliga som deltar i studien, men ibland kan det även röra sig om patienter.

Till skillnad från många fas II och III-studier genomförs first i human- och andra fas I-studier oftast på ett center i ett enda land. Sedan år 2011 har antalet ansökningar om att få genomföra fas I-studier i Sverige minskat, men statistik från den europeiska databasen för kliniska prövningar, Eudra CT, visar att trenden nu har vänt. Det är särskilt tydligt när det gäller just first in human-studier.

Ann Marie Janson Lang

Ann Marie Janson Lang

– År 2013 skickades tre ansökningar in om att få genomföra first in human-studier. År 2014 ökade det till sex men förra året lämnades 19 ansökningar in. Det är en rejäl ökning och innebär att antalet ansökningar nu ligger på samma nivå som år 2011, säger Ann Marie Janson Lang, legitimerad läkare, docent i neurofarmakologi och anställd som expert på Enheten för kliniska prövningar och licenser vid Läkemedelsverket.

Även antalet ansökningar om fas I-studier i allmänhet ökar i Sverige enligt statistiken från Eudra CT. År 2011 lämnades 47 sådana ansökningar in. Som lägst låg antalet på 26 år 2013 för att sedan öka till 33 år 2014 och slutligen nå ursprungsnivån förra året, då 45 ansökningar lämnades in.

När det gäller fas II-studier verkar antalet ansökningar öka något medan fas III går ner, men enligt Ann Marie Janson Lang ska dessa mindre förändringar inte övertolkas utan tas med en nypa salt. Totalt sett verkar dock den nedåtgående trenden för prövningsansökningar i Sverige vara bruten, även om det krävs ytterligare data för att kunna säga det med säkerhet.

– Det är viktigt att tänka på att Eudra CT innehåller uppgifter som sponsorn uppgivit själv. De uppgifterna är inte fokus för Läkemedelsverkets oberoende granskning av ansökningarna, men de kan tydligt visa relativa förändringar mellan olika år och påvisa trender. Därför talar vi främst om first in human-studierna, där ökningen från tre till 19 ansökningar är väldigt tydlig, säger Ann Marie Janson Lang.

En möjlig förklaring till nedgången i antalet ansökningar efter år 2011 är nedläggningen av Astrazenecas forskningsverksamhet i Södertälje år 2012. Ann Marie Janson Lang berättar att de ansökningar som lämnas in idag kommer från både svenska och utländska bolag.

– En möjlig förklaring till ökningen är att man tycker att Sverige är ett bra land för att genomföra first in human-studier. Vi har både patientgrupper och friska frivilliga som gärna deltar i prövningar. Vi har också duktiga läkare och team för att genomföra prövningarna. Det verkar även som att företagen uppskattar Läkemedelsverket som myndighet. I vårt utredningsarbete har vi begärt komplettering på samtliga ansökningar, för att öka säkerheten för försökspersonerna och kvaliteten på data.

Förväntar ni er ännu fler ansökningar om first in human-studier i år?

– Det är svårt att säga hur året kommer att bli eftersom det finns många faktorer som spelar in men vi märkte en ytterligare ökning redan under den senare delen av 2015 så vi är beredda på att ta emot fler, säger Ann Marie Janson Lang.

Andelen ansökningar som inte beviljats av Läkemedelsverket uppgår till cirka 16 procent av inkomna ansökningar 2013-2015.

– När det gäller de ansökningar som inte beviljas så kan det både bero på att de får avslag från oss eller på att sponsordrar tillbaka sin ansökan. I båda fallen är det dock vanligt att en sponsor kommer tillbaka med en ny ansökan till oss, säger Ann Marie Janson Lang.

 

Det ska finnas med i ansökningar om first in human-studier:

  • Information om prekliniska in vitro- och in vivo-studier i försöksdjur som ansökan grundas på
  • Detaljerad information om prövningsläkemedlet, hur det tillverkas och hanteras
  • Substansens omsättning i kroppen, farmakokinetiken
  • Vilka doser och säkerhetsmarginaler man vill använda i studien och hur de har räknats fram
  • Information om urvalet av patienter eller friska frivilliga och hur de följs säkerhetsmässigt
  • Information om centret där studien ska utföras och om EMAs riktlinjer för first-in-human följs. Läs mer om dem här.

Genomför emission

$
0
0
Diamyd_flaskor200x140foto_Diamyd-medical

Diabetesbolaget Diamyd Medical har beslutat att i en företrädesemission erbjuda aktieägare att teckna nya aktier till betydande rabatt jämfört med dagens kurs. Erbjudandet innebär att innehav av tre aktier ger rätt att teckna en ny aktie för tre kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Diamyd Medicals kassa är för närvarande cirka 21 miljoner kronor, vilket med lagd budget beräknas räcka till november 2016.

Bolagets fokus ligger på utvecklingen av det terapeutiska vaccinet Diamyd mot den autoimmuna sjukdomen typ 1-diabetes. Den aktiva substansen i Diamyd är Glutaminsyradekarboxylas isoform 65 k Da, GAD-65. Det är ett autoantigen i kroppen och syftet med vaccinet är att få immunförsvaret att utveckla torerans mot det. Förhoppningen är att motverka att de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln attackeras av immunförsvaret och på så sätt skjuta upp eller rentav förhindra uppkomsten av typ 1-diabetes.

Bolaget har beslutat tillförsäkra medel för att accelerera utvecklingen inom antigen-baserad terapi i kombination med bland annat Gaba-behandling.

– Detta bedöms komma att öka angelägenheten hos större läkemedelsföretag att sluta licensavtal med bolaget, heter det.

Läs mer om Diamyd Medical.

Analytisk kemist- kvalitetskontroll, Dfind Science & Engineering, Uppsala

$
0
0

För Novavax AB räkning söker vi nu en QC-profil till ett konsultuppdrag med start i februari. Du kommer att avlasta befintlig personal i arbetet med rutinanalyser. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter kommer förutom analys av prover att innefatta att ta emot prover, planera, rapportera och granska rapporter. Du är van att arbeta strukturerat och uppskattar den ombytlighet som följer med att arbeta på ett mindre bolag. QC-avdelningen består idag av fem personer och söker nu ytterligare en analytisk kemist med inriktning mot läkemedelsanalyser. Högskoleutbildning med inriktning mot kemi är ett krav.

Uppdragsgivare: Dfind Science & Engineering

Ort: Uppsala

Omfattning: Heltid

Sista ansökningsdag: 2016-02-12

För information: Martina Lindberg, 072-237 33 87, martina.lindberg@dfind.se

Vi utgår från att du har akademisk examen såsom analytisk kemist eller motsvarande och har praktisk erfarenhet från kvalitetskontroll eller liknande reglerad verksamhet. Du har arbetat med HPLC enligt GMP och har en förståelse för hur QC funktionen samverkar med t.ex. QA och produktion. Om du inte arbetat direkt med QC har du troligen erfarenhet av arbete vid en QC-stödfunktion eller liknande. Du får gärna vara bekant med stabilitetsstudier.

Som person har du god förmåga att analysera problem och generera kreativa lösningar. Då fokus för bolagets satsningar på kommersiella produkter kan komma att skifta är du flexibel. Du har hög social kompetens och lätt för att samarbeta samtidigt som du är van att arbeta självständigt. Likaså skall du vara ordningsam, bra på att planera och dokumentera. Det är viktigt att du kan uttrycka dig väl i tal och skrift på både svenska och engelska då bolagets dokumentation förs på båda språk. God kunskap i Office kommer underlätta ditt arbete. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet och har du rätt profil uppmuntrar vi dig att inte vänta med din ansökan utan skicka in den omgående då urval kommer att ske löpande.

Kvalifikationer:

– Några års erfarenhet från QC-verksamhet men Du behöver inte vara senior

– HPLC arbete

– GMP och kännedom om funktionerna omkring kvalitetskontroll (QA, produktion, m.m.)

– Erfarenhet av att jobba med avvikelse och CC-hantering

– Vana att självständigt lägga upp planer och skriftligt dokumentera resultat i form av rapporter, analysmetoder etc

Arbetsuppgifter:

– Mottagning och registrering av prover till QC-laboratoriet

– Planera och utföra QC analyser för råvaror, intermediat och slutprodukt

– Rapportera och granska analysresultat för råvaror, intermediat och slutprodukt

– Analysera, rapportera och granska data för stabilitetsstudier

– Arbeta med QC-avdelningens kvalitetssystem

– Delta i utredningar rörande QC-laboratoriet

– Utföra HPLC-analyser i utvecklingsprojekt

Uppdraget väntas starta i februari och pågå under 12 månader med goda möjligheter till förlängning.

Varmt välkommen med Din ansökan!

Organisations-/företagsbeskrivning:

Novavax är ett vaccinbolag som utvecklar produkter för att förebygga en bredd av infektiösa sjukdomar. Rekombinanta nanopartiklar och advjuvans tekonologi är grunden till nya innovativa och säkra vaccin. Produkter för RSV, Influenza och Ebola är nu i klinisk prövningsfas. Novavax Inc har huvudkvarter i USA med site i Uppsala.

Dfind Science & Engineering är ett konsult- och rekryteringsföretag specialiserade på kompetenser inom naturvetenskap och teknik. Med engagemang och lyhördhet hjälper vi människor och företag att hitta lösningar för att utvecklas. Hos oss har Du möjlighet att utveckla dina kunskaper och färdigheter genom uppdrag hos våra utvecklings- forsknings- och produktionsintensiva kunder i Norden.

Vi tycker att det är viktigt att all kompetens på arbetsmarknaden tillvaratas. Vi välkomnar alla sökande och eftersträvar mångfald. Dfind Science & Engineering ett auktoriserat bemanningsföretag via Almega och följer deras kollektivavtal.

Kvalitetsledare med utbildnings- och revisionserfarenhet inom medicinteknik, Key2Compliance, Stockholm

$
0
0

Älskar du att utbilda i kvalitetsledning och att genomföra audits? Är du dessutom entreprenör med ambitioner att anta en strategisk roll i ett spännande företag? Då är du kanske den vi söker.

Key2Compliance® söker dig som kan hålla utbildningar, genomföra revisioner och vidareutveckla verksamheten inom nya och spännande områden. Du blir en del av ledningen och delaktig i affärsutvecklingen. För rätt person finns det möjlighet att gå upp i en ledande roll och kanske rent av ett delägarskap.

Key2Compliance® verksamhet består av utbildningar inom kvalitetsledning för Life Science-kunder. De bistår också kunder med konsultation inför myndighetsrevisioner/tredjepartsgranskningar.

Du kommer att resa en hel del, jobba med varierande uppgifter och ta en aktiv del i utvecklingen av företaget. Du kommer att vara en viktig länk i Key2Compliance® internationella nätverk.

Kvalifikationer:

Det är viktigt att du brinner för kvalitet i det du gör och att du har hög kapacitet och leveransförmåga. Mottot ska vara rätt första gången – annars gör om, gör rätt.

Du har naturvetenskaplig/teknisk högskoleutbildning samt arbetat minst 10 år inom Life Science, företrädesvis med kvalitetsledning inom medicinteknik. Du har erfarenhet av myndighetskraven både i Europa och i USA. Du tar dig an och håller utbildningar och genomför audits/revisioner inom kvalitetssystemområdet i enlighet med förväntningarna i ISO13485 och 21CFR820.

Du är en engagerad och utåtriktad person som gillar nya utmaningar och är intresserad av att driva och sälja in nya koncept eller idéer. Du får gärna vara intresserad av och van vid webbaserade lösningar för kommunikation och nätverkande.

Du ska trivas med ett arbeta i ett familjeföretag med definierade processer och arbeta med rutiner men där alla behöver hjälpas åt med den löpande verksamheten då och då. Du talar och skriver obehindrat på svenska och engelska. Du behöver ha tillgång till egen bil för resor i tjänsten.

Uppdragsgivare: Key2Compliance AB

Ort: Lidingö

Omfattning: heltid

Sista ansökningsdag: 2016-02-11

För information: I den här rekryteringen samarbetar Key2Compliance med Dfind Science & Engineering. För mer information kontakta rekryteringskonsult Rebecca Dovega 072-547 99 19. Ansök via www.dfind.se/science-engineering/hitta-jobb/sok-jobb

Företagsbeskrivning:

Vi är navet i ett internationellt nätverk som räddar liv! Våra kunder utvecklar, tillverkar och distribuerar läkemedel och medicintekniska produkter till patienter, kliniker och marknader världen över. Vi förser kunderna med korrekt och uppdaterad information om internationella myndighetskrav på kvalitetssystem samt tolkning och tillämpning av dessa krav. Till vår hjälp har vi en palett av utbildningar, konsulttjänster, tryckta produkter och webbaserade tjänster för att hjälpa våra kunder att göra rätt från början – för hälsans skull!

Affärsidé

”We provide knowledge and information about CGMP and Quality Systems to the Life Science industry”

Service engineer to Hamilton Nordic, Stockholm

$
0
0

This is an opportunity for you who want develop and grow within the service engineer profession. We offer a dynamic, educational and technically challenging position in an international environment. You will have freedom with responsibility and an interesting and stimulating position at the world leader in robotic workstation and automated freezers.

The role

We are seeking a Service Engineer with focus on our automated liquid handling systems to further strengthen the Nordic service team. The work includes supporting customers by performing installation, preventative maintenance, repairs, troubleshooting and supporting them in operation when necessary. The customers are primarily pharma/biotech, hospitals and research labs. You will work with routine service as well as advanced troubleshooting and be part of a competent service team where you will get a lot of freedom with responsibility. The work require traveling in the Nordic countries, appr. 60-70 days/year.

Who you are

• You have a technical degree from gymnasium (high school) or University. Experience with liquid handling systems is meritorious.

• You have strong technical knowledge and hands-on capabilities in combination with good computer skills.

• You are a self-motivated team player that gets things done.

• You have high coordinating skills, a strong sense of responsibility and take on work tasks in a proactive way.

• You have a positive attitude, strong interpersonal skills and are customer focused.

• You speak Swedish and English fluently

• You have a driving license and the ability to travel

This is the right position for you if you are willing to travel and have a passion for technology and problem solving.

Application

In this recruitment Hamilton Nordic are collaborating with Dfind Science & Engineering. For more information, contact recruitment consultant Peter Janson, +46 (0)72 588 3223. Apply at https://www.dfind.se/science-engineering no later than 10th of February.

About Hamilton Nordic

As the world leader in robotic workstation innovation we set the standards for reliability, performance and flexibility. At Hamilton, we design liquid handling system that allow you to automate your assays exactly the way you need. Founded over 50 years ago, Hamilton has proudly maintained a pioneering spirit and earned the reputation for delivering the highest possible quality product.

Uppdragsgivare: Hamilton Nordic

Ort: Stockholm / Uppsala.

Kartlägger mikrobiomet

$
0
0
Bajs botar antibiotikaresistenta bakterier i tarmen.

Karolinska Institutet, KI, har ingått ett nytt samarbete med det schweiziska läkemedelsbolaget Ferring. Tillsammans ska de etablera ett nytt forskningscenter för att kartlägga människans mikrobiom.

Mikrobiomet utgörs av de mikroorganismer som lever i och på kroppen och syftet med arbetet är att utöka kunskapen om deras roll vid både sjukdom och hälsa. Förhoppningen är även att hitta såväl nya biomarkörer som läkemedelskandidater bland dem samt.

Det nya centret finansieras av Ferring Pharmaceuticals och ledare för verksamheten är Lars Engstrand, professor vid Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid KI samt ansvarig för plattformen Clinical Genomics på Scilifelab, där en del av forskningen kommer att bedrivas. Vid Scilifelab finns det tillgång till metoder för bland annat gensekvensering, next generation sequencing, av komplexa mikrobiologiska prover.

– Det råder ingen tvekan om att informationen från det här området kommer att leda till nya innovationer inom life science genom förbättrad diagnostik, förebyggande åtgärder och behandlingar. Samarbetet med Karolinska Institutet som omfattar Scilifelab kommer att hjälpa oss att förstå vilken roll mikrofloran spelar i de sjukdomar som vi utvecklar läkemedel mot vilket i sin tur kommer att göra det möjligt för oss att ta fram nya behandlingar för att effektivt möta patienternas behov, säger Per Falk, forskningschef på Ferring, i ett pressmeddelande.

Samarbetet med Ferring är ett av flera avtal som Karolinska Institutet har med läkemedelsbolag.

 

Läs också:

data-kliniska-diagram-200x140Snabbar på forskningen med öppna data

Genom ett nytt open source-samarbete med läkemedelsbolag, universitet, organisationer och sjukhus ska Karolinska Institutet utveckla nya behandlingar mot autoimmuna sjukdomar.

 

Karolinska-Institutet_200x140Startar nav på KI

Karolinska Institutet inleder två samarbeten, med Johnson and Johnson Innovation och Janssen.

 


Satsar på läkemedel

$
0
0
Lundaforskarna utvecklar alternativ till djurförsök.

Analysbolaget Senzagen har tecknat avtal med ett stort internationellt läkemedelsbolag vilket öppnar läkemedelsmarknaden för lundabolagets djurfria allergitest. Testet kallas Gard, Genomic Allergen Rapid Detection, och har tidigare främst använts inom kosmetikabranschen för att upptäcka potentiella allergener i produkter. Nu ska det för första gången användas för genomtester av blivande läkemedelssubstanser i tidig fas.

– Samarbeten med läkemedelsföretag har sedan starten varit ett viktigt mål för Senzagen. Vi ser en stor potential på denna marknad, säger Anki Malmborg Hager, vd Senzagen i ett pressmeddelande.

Gard baseras på genomteknologi och utförs in vitro. Genomtester kan ske i en mycket tidig fas i läkemedelsutvecklingen, vilket bidrar till att läkemedelsbolag snabbare kan ta fram säkrare läkemedel till en lägre kostnad. Testet analyserar 200 respektive 389 markörer beroende på test istället för 1-2 markörer, vilket ger hög tillförlitlighet jämfört med tester på möss. Det mäter dessutom potensen av en substans, det vill säga i hur hög grad den orsakar allergi.

Senzagen bygger på forskning från institutionen för Immunteknologi vid Lunds Tekniska Högskola. Bolaget har totalt 10 medarbetare.

Enzymatica köper isländskt

$
0
0
plånbok-betala-pengar-200x140

First North-bolaget Enzymatica har ingått avtal om att förvärva det isländska bolaget Zymetech genom en apportemission. Det framgår av ett pressmeddelande.

Köpeskillingen utgörs av cirka 20,9 miljonernya aktier i Enzymatica och cirka 4 miljoner nya teckningsoptioner att teckna ytterligare aktier i Enzymatica. De nya aktierna ska vara av samma slag som de redan utgivna aktierna i Enzymatica.

Enzymatica utvecklar medicintekniska produkter baserade på det köldanpassade enzymet penzym från djuphavstorsk, med inriktning mot infektioner i andningsvägarna och munhälsa. Liksom Enzymatica ligger Zymetechs fokus på enzymer från havet.

Förvärvet ger Enzymatica internationell ensamrätt till ett patentskyddat enzym, en nyckelkomponent i förkylningssprayen Coldzyme, kontroll över tillverkningen av enzym, samt tillgång till internationell forsknings- och utvecklingskompetens och Zymetechs forskningsportfölj. Kapitaltillskottet från efterföljande kontantemissioner ska möjliggöra en mer kraftfull kommersiell satsning och internationell geografisk expansion.

Efter transaktionens slutförande kommer Enzymaticas styrelse att föreslå en kontant nyemission av aktier under det första halvåret 2016 med företrädesrätt för befintliga aktieägare om cirka 60 miljoner kronor, samt ett utökat mandat för en framtida riktad emission på upp till 40 miljoner kronor.

Motivet uppges vara att ”skapa en finansiell uthållighet för bolaget i syfte att kunna fullfölja kommersiella möjligheter mer offensivt och därmed främja en betydande långsiktig framtida försäljningsökning för förkylningsprodukten ColdZyme”.

Läs mer om Enzymatica.

Satsar på sälj

$
0
0
avtal-skaka-hand-200x140

Läkemedelsbolaget Orexo visar upp en nettoomsättning på 228,3 miljoner kronor från det fjärde kvartalet 2015. Det är en liten ökning jämfört med 220,5 miljoner kronor. Ökningen var högre om man tittar närmare på läkemedlet Zubsolv mot opiatberoende. Där uppgick nettoomsättningen till 120,3 miljoner (79,5).

Orexos resultat efter skatt var -51,8 miljoner kronor (51,6) och resultatet per aktie landade på -1,50 kronor (1,50).

Zubsolv, med de aktiva substanserna buprenorfin och naloxon, är bolagets huvudprodukt. Läkemedlet godkändes av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i juli år 2013.

– Under fjärde kvartalet lanserade vi två nya styrkor. De läkare jag träffade i samband med lanseringen av de nya styrkorna frågade dock efter en lägre styrka som skulle underlätta en nedtrappning av patientens dosstyrka av Zubsolv. Det känns därför bra att kunna meddela att vi under fjärde kvartalet 2015 lämnade in en ansökan för en ny lägre styrka, och att vi räknar med ett godkännande från FDA under fjärde kvartalet 2016, skriver Orexos vd Nikolaj Sørensen i kvartalsrapporten.

I oktober nådde bolaget en förlikning med Actavis i en patenttvist avseende smärtläkemedlet Abstral i USA. I november följde nyheten att bolaget fick en ny samarbetspartner i landet, då Galena Biopharma avyttrade sina Abstral-rättigheter till Sentynl Therapeutics.

Nu ligger Orexos fokus på försäljningen av Zubsolv och som en följd av förändringar i subventionen har bolaget ökat sin säljstyrka i vissa utvalda geografiska regioner

– En sådan region är delstaten New York där vi tecknat ett exklusivt regionalt avtal som implementeras i mars 2016. Vi kommer att säkerställa att våra resurser i regionen är tillräckliga för att dra största möjliga nytta av avtalet. Prissättningen är en annan viktig komponent, och det gläder mig att kunna rapportera att vi har genomfört en prishöjning på Zubsolv i januari 2016, skriver Nikolaj Sørensen.

Samtidigt fortgår arbetet med att leta en partner till OX-51-projektet samt för Zubsolv på marknader utanför USA.

– Vi räknar med att teckna ett slutligt licensavtal för Zubsolv utanför USA under första halvåret 2016.

Dessutom beräknas rekryteringen till registerstudien Rezolv snart vara klar. Vid slutet av 2015 hade 1 000 patienter inkluderats i studien.

Läs också:

Novo Nordisk riskerar ryska böterFörlikning i Abstral-tvisten

Orexo och Actavis når en överenskommelse i patenttvisten om Abstral.

Läs mer om Orexo.

Förbereder expansion

$
0
0
tomt_labb482x200

Analysbolaget Life Genomics flyttar till nya lokaler i Göteborg. Bolaget har tidigare bedrivit sin verksamhet hos moderbolaget Tataa Biocenter.

Anledningen till flytten är en ökad efterfrågan på bolagets DNA-analyser, med inriktning mot fosterdiagnostik och hälsa.

– Vi flyttar till nya lokaler för vi behöver expandera och bygga upp vår egen labbverksamhet för att kunna hantera en ökning i antalet prover och analyser. Tidigare har vi använt oss av laboratorium och lokaler hos Tataa Biocenter, säger Didrik Rosén, försäljnings- och marknadschef på Life Genomics.

Life Genomics har två produkter på marknaden. Det ena är fosterdiagnostiktestet Nipt, Non-Invasive Prenatal Testing, där ett blodprov från en gravid kvinna analyseras för att identifiera eventuella kromosomavvikelser som Downs syndrom hos fostret i ett tidigt stadium. Nipt lanserades år 2014 och säljs genom privata mödravårdscentraler.

Den andra analysen som Life Genomics erbjuder är Life Nutritest, där genetiken hos en person analyseras för att ta fram individanpassade råd kring kost och motion. Life Nutritest lanserades i november 2015 och säljs på hälsokostkedjan Life.

– Vi har ett stort och ökande intresse för båda produkterna, säger Didrik Rosén.

Life Genomics knoppades av från Tataa Biocenter år 2014.

Neråt för Getinge

$
0
0
pengar-pil-ner-200x140

Medtechbolaget Getinge ökade sin nettoomsättning med 11,3 procent till 9 417 miljoner kronor under det fjärde kvartalet år 2015 jämfört med 8 458 miljoner under motsvarande period året innan. Den organiska nettoomsättningen ökade med 4,3 procent. Orderingången gick upp med 7,5 procent till 8 326 miljoner kronor (7 747). Bakom den ökade nettoomsättningen och orderingången ligger främst en positiv utveckling inom affärsområdet Infection Control.

Ebita-resultatet minskade med 3,7 procent och landade på 1 920 miljoner kronor (1 994). Det var lägre än väntade 2 086 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning. Anledningen till nedgången är engångskostnader och när resultatet justeras för dessa utgifter ökar det med 7,2 procent jämfört med föregående år. Vinsten per aktie blev 4,02 kronor (4,15).

År 2016 väntar sig Getinge en svagt positiv tillväxt i EMEA-regionen, västra Europa och regionen Americas. Bolaget ser goda tillväxtutsikter i Asien- och Stillahavsområdet, och då särskilt i Sydostasien och Indien. Kina anses vara svårbedömt.

– De finansiella konsekvenserna av förlikningsavtalet med FDA, exkluderat kostnaderna

för åtgärdsprogrammet, bedöms under 2016 minska jämfört med 2015 och beräknas ha en negativ påverkan på koncernens rörelseresultat 2016 om cirka 130 miljoner kronor. Valutatransaktionseffekter förväntas ha en positiv påverkan på koncernens resultat 2016 med cirka 150 miljoner kronor (-273), skriver bolaget i sin kvartalsrapport.

Omstruktureringskostnaderna för helåret 2016 beräknas uppgå till cirka 800 miljoner kronor (657).

Läs mer om Getinge.

Får genombrottsstatus

$
0
0
FDA-godkannande

Astrazenecas cancerläkemedel Lynparza, olaparib, har erhållit statusen Breakthrough Therapy, genombrottsbehandling, från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Beslutet baseras på den kliniska fas II-studien Toparp-A, vars resultat publicerades i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine i oktober 2015.

Benämningen genombrottsbehandling gäller olaparib som monoterapi vid spridd, BRCA 1/2- eller ATM-muterad, kastrationsresistent prostatacancer. Statusen innebär att FDA kommer att skynda på sin godkännandeprocess av olaparib mot denna indikation. Bland annat ska genomgången av en godkännandeansökan påbörjas inom 60 dagar från det att den lämnats in till myndigheten.

Olaparib är ett oralt, småmolekylärt läkemedel som verkar genom att hämma enzymfamiljen poly-ADP-ribos-polymeraser, PARP, som spelar en viktig roll i cellens DNA-reparation. Det fick godkänt som behandling mot äggstockscancer i både USA och EU år 2014. Läkemedlet utvärderas av Astrazeneca mot olika tumörformer och för tillfället pågår fas III-studier med magsäcks-, bukspottskörtel- och bröstcancer.

 

Läs också:

Susan-Galbraith-468x200”Vi planerar en ny lansering av olaparib per år”

Susan Galbraith, chef för onkologi på Astrazenecas småmolekylenhet iMed, ser immunonkologi och DNA-reparation som starka trender inom utvecklingen av cancerläkemedel.

 

Läs mer om Astrazeneca.

Medivir till fas II

$
0
0
knä

Läkemedelsbolaget Medivir har inlett rekryteringen av patienter till en randomiserad dubbelblind klinisk fas IIa-studie av den egenutvecklade läkemedelskandidaten MIV-711 hos patienter med måttlig knäartros.

Studien kommer att omfatta 240 patienter. Den väntas generera data tillgängligt under tredje kvartalet 2017.

Fram till 2017 avsätter Medivir sammanlagt cirka 140 miljoner kronor för ovanstående studie, varav cirka 25 miljoner avser kostnader under 2015.

Läs också:

labbpersonal-provrörMedivir uppdaterar organisationen

Samlar all forskning och utveckling i en enhet och utökar ledningsgruppen.

 

Läs mer om Medivir.

 


Produktspecialist/Produktchef – Allergan

$
0
0

Allergan:

Allergan med huvudkontor i Irvine i Kalifornien är ett globalt företag med mångsidig specialisering inom läkemedel och medicintekniska produkter och med ledande portföljer inom ögonvård, neurologi, medicinsk dermatologi, medicinsk estetik,bröstrekonstruktion och bröstestetik och urologi. På över 100 marknader över hela världen saluför Allergan produkter som ger kunderna mervärde, tillgodoser ouppfyllda medicinska behov och ökar patienternas livskvalitet. Under 2015 gick Allergan samman med Actavis och skapade då det åttonde största läkemedelsbolaget i världen. Företaget har en otroligt stark tillväxt och pipeline tack vare en affärsmodell med ansenliga investeringar i forskning och utveckling, samt att det verkar inom marknader som har stark tillväxt i sig.

Produktspecialist/Produktchef till affärsområdet Medical Aesthetics

Som världsledande inom medicinsk estetik engagerar sig Allergan starkt för att tillgodose patienternas och läkarnas behov och önskemål. Vårt mål är att erbjuda de tekniskt mest avancerade produkter forskningen kan frambringa för att patienterna ska kunna göra så välgrundade val som möjligt utifrån sina individuella behov och behandlingsmål.

Tjänsten

Affärsområdet Medical Aesthetics är mycket viktigt för företaget och man ser en ökande tillväxt och efterfrågan på produkterna. Det finns en bra pipeline som säkrar tillväxten och flera produkter kommer att lanseras inom kort.

Allergan söker nu, i samarbete med PharmaRelations, en kombinerad Produktspecialist (70%) och Produktchef (30%) inom området Medical Aesthetics som i ett nära samarbete med sina kollegor i teamet, kommer att ansvara för marknadsföring och försäljning av företagets estetiska injektionsprodukter i Stockholm, Mälardalen och Norrland (satellit). Produkterna marknadsförs mot specialister på privatkliniker inom estetik och dermatologi och många av de största klinikerna ligger i Stockholm samt i de större städerna.

Till den här rollen vill Allergan hitta en driven entreprenör som söker en utmaning och vill arbeta med marknadsledande produkter på en konkurrensutsatt marknad. Du är beredd att dela med sig av din erfarenhet och kunskap men samtidigt har du ett fokus på innovation och utveckling av nya koncept och erbjudanden för att driva affären. Du har ett stort intresse för hälsa och skönhet och brinner för att skapa starka affärsdrivande relationer med kund. Du kommer att ansvara för bearbetningen av några av företagets viktigaste kunder och det kräver att du har ett starkt kundfokus där servicetänkandet är en självklarhet.

Ansvarsområden/arbetsuppgifter

Som produktspecialist har du ansvar för att planera och utföra utbildningar och marknadsaktiviteter i ditt distrikt, besöka de olika grupper av beslutsfattare och viktiga kunder som kommer i kontakt med dessa patientgrupper, samt bygga relationer med dessa nyckelpersoner. Du kommer att bidra till företagets framgångar genom att:

* Öka marknadsandelarna för företagets produkter inom estetik.

*  Bygga marknaden genom starka kundrelationer och samarbeten.

*  Analysera försäljning och marknadsutvecklingen i distriktet och driva den framåt.

*  Vara delaktig att ta fram strategiska planer för produkten i distriktet och sätta mål utifrån detta tillsammans med ansvarig chef.

*  Ansvara för planering och genomförande projekt/samarbeten gentemot kund, KOL samt beslutsfattare.

* Ansvara för att bygga kundrelationer genom samarbete med kunder i hela kedjan.

*  Kundsegmentering/ målsättning för att bearbeta rätt kunder.

I din roll som produktchef blir du en aktiv medlem i marknadsteamet som består av Business Unit Directo, Product Manager och Sales Program Coordinator. Du blir delaktig i framtagande och implementering av den strategiska och taktiska planen. Du definierar timelines, förväntningar och ansvar, försäkrar dig om att den taktiska planen förankras, godkänns och levereras enligt plan. Ansvarar för promotionbudget i samråd med BUD.

Kandidatprofil

Erfarenhet

Du har erfarenhet av försäljning/affärsutveckling med ett intresse/erfarenhet av produktchefsarbete och har du dessutom lanseringserfarenhet så är detta en fördel.

Det är meriterande med erfarenhet inom Medtech, FMCG, läkemedelsindustrin eller motsvarande.

Utbildning

Universitetsexamen med relevant inriktning eller motsvarande kunskaper inhämtade på annat sätt.

LIF examen/behörighet (sjuksköterska, apotekare etc.) samt körkort.

Bostadsort: Stockholmsområdet

Önskar du ytterligare information så är du välkommen att kontakta ansvarig rekryterare Nina Fredriksson på 0701-652275 eller nina.fredriksson@pharmarelations.se. Ansöker gör du via PharmaRelations hemsida www.pharmarelations.se

Biovica i nytt samarbete

$
0
0
avtal

Det Uppsalabaserade bioteknikföretaget Biovica har inlett ett nytt samarbete med forskaren Thomas Helledays labb vid Karolinska Institutet, KI. Där utvecklas nya behandlingar mot cancer. Forskarna har bland annat tagit fram substanser som hämmar enzymet MTH1.

MTH1 spelar en nyckelroll i DNA-reparationen hos cancerceller genom att det hindrar att oxiderade nukleotider används när en ny DNA-molekyl byggs upp. När MTH1 hämmas skadas DNA-molekylen vilket leder till att cancercellerna dör. Enzymet spelar dock ingen viktigare roll hos normala celler, som därför inte skadas av behandlingen.

Det nya samarbetet ger forskarna tillgång till Biovicas analysmetod Divitum. Där används laboratorietekniken Elisa för att mäta mängden av enzymet tymidinkinas i serumprover från patienter i en 96-brunnsplatta. Tymidinkinas spelar en viktig roll i produktionen av nytt DNA och fungerar som en markör för celldelning, något som förekommer mer frekvent hos tumörer och som därmed kan indikera effektiviteten hos cancerbehandlingar.

Syftet med det nya samarbetet är att utvärdera om Divitum kan förutse och utvärdera effekten av två av Helleday-labbets substanser som cancerbehandlingar. Om så är fallet så kan analysen användas för att välja ut deltagare till framtida kliniska studier samt för att monitorera behandlingarnas effekt hos dessa.

 

Läs också:

Thomas_HelledayHan är årets cancerforskare

KI-forskaren Thomas Helleday tar emot Cancerfondens utmärkelse.

 

Läs mer om Biovica.

Zika-vaccin på gång

$
0
0
malariamygga-468x200

Endast en av fem patienter uppvisar några symtom vid en infektion med zikaviruset. Störst är risken för gravida kvinnor, då viruset misstänks ge upphov till olika fosterskador. Bland annat har ett flertal barn fötts med ett för litet huvud och en underutvecklad hjärna, mikrocefali, som anses bero på att mamman infekterats under graviditeten. Zika-viruset misstänks även kunna ge upphov till det autoimmuna tillståndet Guillain-Barrés syndrom, GBS.

Zikaviruset sprids via myggarten Aedes. Det första fallet i det pågående utbrottet rapporterades i Brasilien i maj år 2015. Viruset finns nu i 23 länder och territorier i Västindien samt i Central- och Sydamerika, och det varmare klimatet ökar risken för ytterligare spridning.

Oron är stor och USA:s president Barack Obama vill nu skynda på utvecklingen av diagnostiska tester, vacciner och behandlingar mot viruset.

Doktor Margaret Chan, director-general på Världshälsoorganisationen WHO har satt ihop en krisgrupp som på måndag 1 februari ska besluta om zikautbrottet ska behandlas som ett globalt nödläge, en så kallad Public Health Emergency of International Concern. Det hände senast med utbrottet av ebola i Västafrika. Där infekterades 28 500 personer och utbrottet krävde drygt 11 300 liv innan det förklarades vara över i januari i år, enligt statistik från WHO.

I dagsläget finns det ingen riktad behandling eller något vaccin mot zikaviruset och gravida kvinnor rekommenderas att undvika områden där Aedes-myggorna finns och att vidta åtgärder för att undvika att bli stuckna. Olika länder rekommenderar dessutom kvinnor i riskområden att skjuta upp eventuella planer på att bli gravida.

Men det finns hopp och det första vaccinet kan finnas på marknaden redan i höst, om allt fortlöper som väntat. Vaccinet i fråga har arbetats fram genom ett samarbete mellan forskare vid University of Pennsylvania i USA och kanadensiska University of Laval samt det amerikanska bolaget Inovio Pharmaceuticals och sydkoreanska Gene One Life Science. Enligt Gary Kobinger, som leder forskningen vid University of Laval, så kan vaccinet förhoppningsvis testas på människor i september. I så fall kan det användas som behandling vid akuta fall redan en månad senare, berättar han i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

 

Zikavirus:

  • Zikaviruset är en typ av flavivirus och tillhör därmed samma familj som det virus som orsakar gula febern.
  • Viruset sprids via myggarten Aedes. Den mygga som sprider zika-viruset finns inte i Sverige.
  • Viruset upptäcktes först i Uganda år 1947, hos rhesusapor. Det finns nu i Afrika, Amerika, Asien och Stillahavsområdet.
  • Vanliga symtom av zika-infektion är mild feber, hudutslag och ögoninflammation, som håller i sig i ungefär 2-7 dagar.

Källa: WHO

De tar plats på Antaros

$
0
0
KlasMalmberg_ElisabethBollingSternevald-Antaros-200x140

Det Göteborgsbaserade imagingbolaget Antaros Medical stärker sitt team med två specialister: Klas Malmberg som Chief Medical Officer och Elisabeth Bolling-Sternevald som Chief Operating Officer. Båda har erfarenhet från arbete i olika länder.

Klas Malmberg är kardiolog med erfarenhet från både akademin och läkemedelsindustrin. Han har bland annat arbetat på Karolinska Institutet och McMaster University i Kanada samt på läkemedelsbolag som Glaxosmithkline, F-Hoffman-La Roche och Astrazeneca.

Elisabeth Bolling-Sternevald har erfarenhet från klinisk läkemedelsutveckling och global projektledning. Hon har bland annat varit global chef för klinisk prövningsverksamhet på Astrazeneca, där hon jobbade med läkemedelsutvecklingen inom hjärta-kärl, metabola sjukdomar och mage-tarm. Hon har även arbetat med både Karolinska Institutet och Linköpings Universitet.

Antaros Medical erbjuder analyser med avbildningsteknikerna positronemissiontomografi, PET, och magnetresonanstomografi, MRT, som verktyg för att följa upp och utvärdera effekten av behandlingar i kliniska studier. Fokus läggs på medelstora studier på hjärtkärl- och metabola sjukdomar.

Sedan sommaren 2014 är Antaros Medical beläget i Astrazenecas Bio Venture Hub utanför Göteborg.

Läs också:

AZ-Mölndal-biohub-468x200Vill stanna i biohuben

Åtta nya projekt och ett nystartat bolag är resultatet efter Antaros Medicals första år i Astrazenecas Bio Venture Hub.

Immunicums vektor i ny studie

$
0
0
adenovirus-200x140_134426375

Akademiska sjukhuset i Uppsala har fått klartecken att inleda en studie på patienter med neuroendokrina tumörer med bioteknikbolaget Immunicums genetiskt modifierade adenovirusvektor. Det framgår av ett pressmeddelande från Immunicum, som är listat på First North.

Studien, som finansierats av privata donatorer, blir den första i världen att testa effekten av ett genetiskt modifierat onkolytiskt virus på neuroendokrina tumörer.

Totalt kommer upp till 35 patienter vid Uppsalas Akademiska sjukhus att inkluderas i studien, varav tolv kommer att ingå en första fas 1-del där successivt högre doser testas för att undersöka eventuella biverkningar.

Studien förväntas pågå i cirka två år, uppger bolaget.

Läs mer om Immunicum.

Viewing all 3823 articles
Browse latest View live