Quantcast
Channel: Life Science Sweden
Viewing all 3823 articles
Browse latest View live

Satsar på skräddarsydd immunterapi

$
0
0
rituximab-cancercell-468x200

Det var en känslosam man som klev fram och presenterade läkemedelsbolaget Roches strategi, resultat och pågående forskning i aulan vid huvudkontoret i Basel i Schweiz. I publiken satt journalister från hela världen som kommit för att få en inblick i bolagets satsningar inom cancerområdet.

– Alla vi här kommer att drabbas av cancer. Kanske har vi tur och tillhör den grupp som själva inte får sjukdomen, men vi kommer med säkerhet uppleva att någon i vår närhet får cancer, öppnade Severin Schwan, vd för Roche group dagens pressmöte.

Därefter följde genomgång av årets fas III-studier. Immunterapierna förklarades pedagogiskt av Daniel Chen, läkare och forskare vid Stanford som leder forskningsarbetet på Roche inom immunterapi. Principen är densamma för flera av substanserna: på olika sätt ska immunförsvaret assisteras i kampen mot tumören. Oftast tillsammans med något av de redan godkända läkemedlen som utvecklats för att attackera cancercellerna.

– Vi lever i en mycket speciell tid inom onkologin. De studier som jag har lett har visat på resultat vi tidigare inte trodde var möjliga: patienter med långt gången cancer, som lever, inte bara månader, utan år efter behandlingen utan att cancern visar någon tillväxt, berättade Daniel Chen.

Cancerceller har den egenheten att de lurar den normala städprocess som hela tiden pågår i våra kroppar. Makrofager och T-celler har till uppgift att identifiera och eliminera de celler som muteras på ett oharmoniskt och patologiskt vis men Daniel Chen förklarar att cancercellen “klär ut sig” till en vanlig frisk cell. Förklädnaden gör att tumören kan växa i fred utan att immunförsvaret tar död på cancercellerna.

Fienden heter PD-L1. Det är en receptor som cancercellen använder för att förvirra sina motståndare. Flera av de nya behandlingarna riktas in på att binda och stoppa PD-L1, bland annat atezolizumab.

– Atezolizmumab gör att T-cellerna känner igen tumörcellen och börjar attackera den.

De verkligt revolutionerande resultaten gäller de patienter som har ett högt uttryck av till exempel PDL1-receptorer och behandlas med antikroppen atezolizumab, med lokalt avancerad eller metastaserad lung- eller urinblåsecancer.

Men Daniel Chen tror att forskningen är på rätt väg och att de goda resultaten snart kommer att gälla majoriteten av patienterna som drabbats av cancer.

Att hjälpa immunförsvaret att “avslöja” de cancerceller som är muterade är en del av de angreppspunkter som finns inom immunterapin. Att hitta och rekrytera immunceller och sedan stå sida vid sida och döda cancerceller är en annan del. Där hittar vi bland annat läkemedlet emactuzumab, aCSF-1R. De behandlingarna handlar om att stödja immunsystemet samt att själv döda cancerceller utan att skada immunförsvarets celler.

– I studierna fick 86 procent av patienterna krympt tumör med emactuzumab. Det är revolutionerande. Man ser sällan den effekten av något läkemedel, sade Daniel Chen.

Alla läkemedel, i synnerhet behandlingar mot cancer, har ett pris i form av biverkningar. När cancertumören utrotas på bekostnad av patientens liv, är behandlingen inte en framgång.

– Vi ser att det här kan vara väldigt giftiga behandlingar för kroppen, men samtidigt räddas fler liv. Patienter med cancer som vi tidigare ansåg vara obotlig lever nu ett år senare, sade Chen. Det är en kalkyl som måste avgöras i varje enskilt fall. När är det läge att prova en behandling som kan vara mycket farlig, kanske livshotande, och när det inte är det.

För att varje individ, och varje enskild cancercell ska behandlas på rätt sätt, helst tidigt och rätt redan från början, är diagnostiken viktig. I den moderna cancervården är diagnostik en del av behandlingen under hela sjukdomsförloppet. Ny information ska ligga till grund för varje steg av behandlingen, inte bara mutationen i DNA, utan också RNA, information om proteinets uttryck och total molekylär information.

– Vår vision är att vi för varje patient ska få veta exakt varför den individens immunförsvar inte lyckades döda cancercellen och sedan ge exakt rätt behandling för att immunförsvaret ska kunna utrota de cancerceller som uppkommit, oavsett var i kroppen de finns, sade Daniel Chen.

Forskning och utveckling är förstås viktigt, men den andra stora utmaningen för läkemedelsbolagen, även för de största i världen, är market access: hur produkterna ska nå patienten. Eftermiddagen på Roches mediadag ägnades helt åt hur diagnostik och läkemedel ska nå patienten. Prissättningen är en sådan aspekt. De nya revolutionerande behandlingarna räddar liv. I åratal. Men hur mycket ett års liv är värt är olika i olika länder. Därför finns nationella prissättningar, enligt en sorts progressiv skala utifrån hälsoekonomiska räknemodeller som QALY. Länder med lägre BNP betalar mindre och bidrar med mindre till bolagens forskning och omsättning, än de stora industriländerna med högre BNP.

– När vi tittar på nya marknader och för oss nya länder ställer vi frågan: Är cancer prioriterat? Är ens hälsovård en prioriterad fråga i budgeten? sade Peter Braun, ansvarig för externa relationer på Roche.

Även länder som varit stabila marknader för cancerterapier kan plötsligt ändra strategi. När vd Severin Schwan avslutade dagen med att berätta om Storbritanniens ändrade hållning kom känslorna fram igen. Vissa cancerläkemedel som enligt engelska National Health System inte bedömts som kostnadseffektiva har bekostats av statliga fonden Cancer Drugs Fund.

Tidigare under hösten meddelades att fondens tillgångar var på väg att ta slut och att bedömningen av nyttan av läkemedel skulle bli hårdare, med resultatet att flera cancerläkemedel inte längre skulle subventioneras. Däribland bolagets storsäljare Avastin.

– Det är verkligen dumt ur ett kostnadsperspektiv att inte se på kostnaden för hela sjukvården, sade Severin Schwan. Det är synd för patienterna och jag har ingen förståelse för deras beslut om subventionering av läkemedel överhuvudtaget. I slutändan kommer det här att slå hårt på forskningen i landet. Det är ett dåligt beslut, inte bara för patienterna, utan för hela samhället.


Nordisk Produktchef

$
0
0

Vill du göra skillnad?

Vi rekryterar nu på uppdrag av kund en Nordisk Produktchef. Företaget som är baserat i Stockholmsområdet karaktäriseras av stark entreprenörsanda och affärsmannaskap. Du har i denna roll ett nordiskt ansvar men agerar med god precision på de lokala variationerna som finns i respektive land genom att lyssna på vilka behov kunden har.

Att utvecklas är underbart!

I rollen som Nordisk Produktchef förväntas du se helheten i affären. Terapiområdet som är ditt ansvar är specialiserat med ett fåtal kunder och patienter. Det kommer finnas stora utvecklingsmöjligheter om du är beredd att ta ett bredare ansvar som finns i denna roll. Din vilja att bidra måste vara stor och du har förmågan att se helheten i affären. Du kommer att supportera med säljkontakter i Sverige och Finland samt vara diskussionspart i alla nordiska länder. Du kommer även utveckla säljkoncept för kunder i norden, organisera möten samt överblicka logistik. Det erbjuds i denna tjänst en möjlighet att arbeta med den optimala mixen av marknadsföring, försäljning och support.

På så vis få en bra helhetssyn och totalansvar över affären vilket för rätt person kommer vara mycket utvecklande och lärorikt. Du rapporterar till Business Unit Manager och beslutsvägarna är korta.

Kvalifikationer

Erfarenhet av att arbeta nordiskt alternativt erfarenhet från annat nordiskt land är önskvärt så du har det perspektivet även på affären. Minst 3 års erfarenhet som produktchef med dokumenterat goda resultat är ett krav. Erfarenhet från en smalare indikation är önskvärt så du har en känsla av vad det innebär affärsmässigt. Har du erfarenhet av patentutgång är det ett plus. Har du även erfarenhet av terapiområdet smärta är det en merit då företaget har intressanta affärsmöjligheter på gång. Du har en vidareutbildning inom t ex ekonomi, sjuksköterska, apotekare, biomedicinare eller dylikt. LIF examen är ett krav.

Svenska och engelska behärskas flytande i både tal och skrift.

En analytisk skärpa utöver det vanliga samt en stark positiv inställning, energi, strategiska färdigheter är egenskaper som värderas högt. Du kan självständigt utveckla och hantera olika externa och interna relationer samt arbetsmoment, samt har förmåga att bygga tillit i olika kontakter och interaktioner. Att nå resultat och arbeta mot mål motiverar dig både självständigt och tillsammans med ditt team. Du har en mycket bra förmåga att kunna planera och strukturera ditt arbete. Du är van att arbeta i Officemiljö och har lätt för att använda olika system. Räkna med 1-2 övernattningar i veckan i denna tjänst för att kunna leverera på topp. Körkort är ett krav.

Ansökan & kontakt

I den här rekryteringen samarbetar vi med PharmaRelations AB, för frågor kontakta Affärsområdeschef Niklas Claesson på 070-617 51 62, niklas.claesson@pharmarelations.se Välkommen med din ansökan snarast via hemsidan www.pharmarelations.se ansökningar behandlas löpande.

Swetox får GLP-status

$
0
0
Swetox_Gärtuna500x330

Det halvstatliga toxikologicentret Swetox är Sveriges första akademiska forskningsmiljö för toxikologiska studier, analytisk och klinisk kemi som får godkänt för Good Laboratory Practice, GLP.

– Det är väldigt glädjande att vi redan 18 månader efter starten har uppnått denna höga nivå på vår verksamhet, säger Åke Bergman, professor i miljökemi och chef för Swetox.

Swetox är ett centrum för toxikologiska vetenskaper som bygger på samverkan mellan elva svenska universitet. På centret, som ligger i Gärtuna utanför Södertälje bedrivs grund- och uppdragsforskning kring kemikalier, hälsa och miljö. Swetox invigdes 14 oktober 2014.

Träffar FDA

$
0
0
möte-diskussion-avtal-200x140

Bioteknikbolaget Pledpharma har genomfört ett så kallat end of phase II/pre phase III-möte med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, vars utfall nu ger en vägledning för hur den fortsatta dokumentationen av läkemedelskandidaten Pledox skall genomföras. Det framgår av ett pressmeddelande.

Pledox är det projekt hos Pledpharma som kommit längst i sin utveckling. Målet är att kunna motverka nervskador i samband med cellgiftsbehandling.

Vid mötet presenterades nya uppföljningsdata från den avslutade fas IIb-prövningen Pliant med Pledox. Resultaten från två utvärderingstillfällen, 12 respektive 24 veckor efter avslutad behandling, visar att Pledox på ett statistiskt signifikant sätt minskar risken för ihållande symptom av nervskador som uppkommit i samband med cellgiftsbehandling av avancerad tjock- och ändtarmscancer.

Ett slutgiltigt protokoll från mötet förväntas under december 2015.

Läs mer om Pledpharma.

Quality Engineer, SHL group, Stockholm

$
0
0

Vill du utvecklas långsiktigt i ett tillväxtföretag som kontinuerligt stärker sin ställning genom innovativa produkter? Då är detta rätt tjänst för dig!

SHL Group AB erbjuder dig ett jobb i en dynamisk miljö där vi tillsammans utvecklar och tillverkar produkter som förbättrar människors hälsa. Som medarbetare tar du ett stort ansvar, och går in i ett svenskt bolag i en global organisation. Våra kundrelationer är långsiktiga, och vi vill ha en långsiktig värdeskapande relation till dig som medarbetare. Din personliga utveckling på jobbet är därför viktig, liksom att vi trivs och har kul tillsammans.

Tjänstebeskrivning
Vi söker nu dig som vill arbeta som Quality Engineer inom SHL Group AB i Nacka Strand. Du kommer att ingå i avdelningen Quality Assurance, en avdelning med 7 medarbetare.

Ditt uppdrag som Quality Engineer Project är att vara ett stöd för projektledaren och projektteamet gällande kvalitetsrelaterade frågor i både större och mindre produktutvecklingsprojekt och därmed bidra till skapande av värdehöjande och säkra medicintekniska produkter för patienter, vårdgivare och leverantörer inom Bioteknik- och läkemedelsindustrin.

Din roll består bland annat av att:

  • Stödja projektledaren i kravställning i samarbetet med kunden i utvecklingsprojekten
  • Vara support för projektteamet i att översätta kundens kravställningar till en producerbar design.
  • Leda eller vara support i Change Control, verifieringar och valideringar samt utredningar som berör produkter du ansvarar för som QA.
  • Utföra konstruktionsgranskningar
  • Vara med och implementera och administrera QMS (Quality Managment System) på Sverige-kontoret.

Du bör ha förmågan att kommunicera, informera och koordinera då Quality Assurance-teamet är en stödfunktion som samarbetar globalt och med många olika funktioner. Du bör även kunna leda alternativt deltaga i produktutvecklingsrelaterade diskussioner med kund och/eller myndigheter. Slutligen bör du med support från regelverk, standarder och resultat från riskanalys kunna hjälpa projektteamet att sätta korrekta specifikationer och krav kring produktens acceptans.

Kvalifikationer
Vi vill att alla våra medarbetare ska vara utvecklingsinriktade, positiva, öppna och ambitiösa lagspelare. Du kommer att arbeta självständigt och i team, direkt i våra globala utvecklingsprojekt.

Du har följande kompetens och erfarenhet:

  • Civil- eller högskoleingenjör i Maskinteknik eller motsvarande
  • Dokumenterad erfarenhet av produktutveckling av hårdvara
  • Kunskap och erfarenhet av AQL (Acceptable Quality Level)
  • Flytande engelska i tal och skrift, svenska i tal.

Det är meriterande om du dessutom har någon av följande kompetenser:

  • Erfarenhet av Quality Assurance-arbete
  • Erfarenhet av utveckling av medicintekniska produkter med ingående mjukvara och elektroniska funktioner.
  • Six Sigma green belt eller högre
  • Erfarenhet av projektledning
  • Talar kinesiska

Resor till både kunder och till produktionsanläggning bl a till Taiwan, ingår i tjänsten.

Ort: Nacka Strand, Stockholm

Uppdragsgivare: SHL Group AB

Ansökan
I den här rekryteringen samarbetar SHL Group AB med Dfind Science & Engineering. För frågor kring tjänsten och rekryteringsprocessen, kontakta ansvarig rekryteringskonsult Jessica Dinkel på 072-515 5 515. Ansökan görs genom https://www.dfind.se/science-engineering/. Urval sker löpande så välkommen med din ansökan så snart som möjligt, dock senast 23:e november

Organisation
SHL Group utvecklar och producerar produkter för injektion och inhalation av läkemedel. Med verksamhet i Taiwan, Kina, Sverige och USA är SHL Group världens största leverantör av auto-injektorer. Bland våra kunder finns världens största läkemedels- och bioteknikbolag. SHL Group bildades 1989 och har idag totalt drygt 3000 medarbetare varav ca 80 i SHL Group AB i Nacka Strand.

Product developer Pharmaceutical, Omega Pharma, Stockholm

$
0
0

Are you a skilled and creative formulation chemist? Do you have experience from product development of pharmaceuticals and medical device ? Are you interested in taking topical formulations to the next level? Then this opportunity at Omega Pharma is for you!

The innovation department at Omega Pharma Nordic (former ACO Hud) is growing and is looking for an experienced product developer to their team in pharmaceutical development. As a product developer you will be responsible for developing medicated topical skin care products within pharmaceuticals and medical device to meet identified unmet medical needs and market opportunities. In this role you will also be responsible for improvements and maintenance of our current portfolio of pharmaceuticals, biocides, food supplements but with a strong focus on topical pharmaceuticals. In this position you will be working on new and existing product categories and be responsible for both formulation R&D work, and scale-up activities at manufacturers.

Specific Responsibilities Include:

• Research and construction of topical formulations including stability tests and sensorial analysis

• Support the conception, design and fabrication of concept prototypes for evaluation and validation of identified opportunities through experimental discovery

• Responsible for Chemistry Manufacturing Control (CMC) documentation, assessment for PQR and Deviations

• Manage technical scale-up & Tech transfer

• Work with internal and external partners to drive application of new technologies to support the development of new products and to suggest new opportunities to be explored

Omega Pharma offers an independent and diverse role in a competent R&D team. The position is full-time open-ended, placed in the newly renovated office and lab facilities in Kista. The coworkers of Omega Pharma are engaged, ambitious and therefore the company evolve continuously and move fast.

Qualifications:

• Master’s Degree in Pharmacy, Science or Engineering required

• 5 years R&D or engineering work experience in pharmaceuticals

• Experience in topical formulations and/or within product development of pharmaceuticals and/or medical device

• Excellent written and verbal skills in Swedish and English oral and written (English is the official corporate language)

To enjoy working as a product developer at Omega Pharma you need to be entrepreneurially minded, creative and have a can do attitude. In addition you need to have strong interpersonal, organizational and time management skills. We also believe that you are innovative, persistent and manage your projects successfully and on time. Are you also motivated by developing frontline topical pharmaceuticals to an global market? Welcome with your application.

Position: Open-ended, fulltime

Business: Omega Pharma Nordic former (ACO Hud Nordic)

City: Stockholm

Deadline for applications: 22 November 2015. Apply at www.dfind.se

More information: In this recruitment Omega Pharma collaborates with Dfind Science & Engineering. For more information, contact Recruitment Consultant Ellinor Crafoord, + 46 733 43 45 02.

Business description:

Omega Pharma Nordic AB former ACO Hud AB is the leading skin care company in the Nordic region and is a part of the International OTC company Omega Pharma with operations in 35 countries and a portfolio of more than 2.000 brands. The clear vision is to become the number 1 company in OTC for Pharmacies in Europe and Nordic. Our wide range of products includes both cosmetics and health solutions (medicines and OTC products). We develop modern products for the Nordic consumer both locally and centrally and distribute exclusively in pharmacies throughout the Nordic region. The Nordic company has a turnover of 80 million Euro, 110 employees and about 35 brands in the portfolio. Innovation is the key driving force for future growth and forms a vital part in Omega Pharma’s strategy.

Formulation, Topical formulation, product development, R&D, Scientist, Pharmaceutical development, AcoHud, Omega Pharma

Regionansvarig säljare, Mediel, Göteborg

$
0
0

Brinner du för relationsdriven försäljning av högteknologiska produkter? Vill du arbeta med försäljning inom medicinsk diagnostik på ett företag som levererar den senaste teknologin inom bilddiagnostik till våra sjukhus? Då kanske du är nästa medarbetare på Mediel, företaget som utmanar sina kunder att tänka i nya banor och erbjuder dem den bästa utbildningen och servicen!

Mediel söker en regionansvarig säljare till teamet i Göteborg för att tillsammans med en kollega ansvara för distriktet västra/södra Sverige. I rollen har du eget ansvar för försäljningsbudget och kundrelationer i din region. Du arbetar kundnära med långsiktig teknisk försäljning där det krävs en hög förståelse för både produkten och kundens verksamhet.

Som regionsansvarig säljare arbetar du både operativt och strategiskt för att leverera helhetslösningar som bidrar till ett förbättrat vårdflöde och därmed ökad kundnytta. Du har ett stort kundfokus och genomför självständigt säljaktiviteter, kundbesök och nykundsbearbetning samt medverkar på utställningar och andra kundevenemang. Du bidrar med teknisk kunskap och support till kunderna och ansvarar för upphandlingar inklusive prissättning och lönsamheten för alla dina kontrakt.

Tjänsten rapporterar direkt till VD och utgår från Mediels Göteborgskontor. Tjänsten innebär resor, framför allt inom ditt distrikt. Mediel erbjuder ett varierande och stimulerande arbete där du har möjligheten att påverka och utvecklas tillsammans med ett kompetent och dedikerat team. Du erbjuds frihet under ansvar samt en marknadsmässig lön, tjänstebil och andra förmåner.

Uppdragsgivare: Mediel

Ort: Göteborg

Kvalifikationer:
Rätt kandidat har en eftergymnasial teknisk utbildning, ett tekniskt intresse och gärna tidigare erfarenhet av komplex teknisk försäljning inom t.ex. industrin. Det är meriterande om du har erfarenhet av medicinsk diagnostik, förhandling och offentliga upphandlingar. God datorvana, framför allt Word och Excel är ett krav, liksom förmågan att kunna göra enklare ekonomiska kalkyler. Du uttrycker dig väl i både tal och skrift på svenska och engelska.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Som person är du självgående, resultatfokuserad och drivs av att skapa affärer där både Mediel och kunderna är vinnare. Du trivs med att ha en hög aktivitetsnivå och har förmågan att bygga upp och utveckla långsiktiga kundrelationer. Du är noggrann, positiv och proaktiv i din natur och trivs med att arbeta självständigt såväl som i team.

Är det här du? Välkommen med din ansökan!

Om Mediel:
Mediel är ett privatägt svenskt bolag med huvudkontor i Göteborg och med regionkontor i Stockholm. Vi installerar och underhåller diagnostikutrustningar, främst röntgenutrustningar, på landets sjukhus. Våra produkter kommer från ledande tillverkare i Europa, USA och Asien och representerar det senaste inom medicinsk teknik och elektronik. Vår styrka är närheten till våra kunder och vår entreprenörsanda. Vi brinner för att utmana våra kunder att tänka i nya banor och förbättra sjukvården genom innovativa lösningar. Mediel satsar stort på att erbjuda bra personlig service och har även en omfattande utbildningsverksamhet. För närvarande är vi 26 anställda och omsätter ca 100 miljoner kronor per år. Läs mer på www.mediel.se

r information: I denna rekrytering samarbetar Mediel med Dfind Science & Engineering. Kontakta rekryteringskonsult Ulrica Marklund 0733-43 44 46 för mer information och sök tjänsten via www.dfind.se/science-engineering/.

Sista ansökningsdag: 2015-11-30

Merck köper Sigma

$
0
0
Sedlar, dollar 480 px

Tyska Merck Kgaa meddelade redan i september 2014 sina planer på att köpa Sigma-Aldrich för 17 miljarder dollar, eller 140 dollar kontant per aktie. Det motsvarar totalt cirka 148 miljarder kronor. Nu är köpet genomfört, efter ett godkännande från Europeiska kommissionen förra veckan.

Genom förvärvet breddar Merck Kgaa sin produktportfölj på samma gång som bolagets närvaro ökar på olika marknader. Antalet anställda på det sammanslagna företaget är nu 50 000 personer utspridda över 67 länder och 72 produktionsanläggningar världen över, enligt nättidningen Biospace.

Merck och Sigma Aldrichs gemensamma försäljning landade år 2014 på 4,6 miljarder euro, vilket motsvarar 43 miljarder kronor. År 2015 förväntas siffrorna landa på 12,6-12,8 miljarder euro, drygt 115 miljarder kronor.

Sigma-Aldrich var en ledande tillverkare och leverantör av forskningskemikalier och reagenser. Merck har satsat alltmer på labbutrustning sedan köpet av amerikanska Millipore år 2010 för sex miljarder dollar. Tillsammans ska de två inköpta verksamheterna gå under namnet Millipore Sigma i USA och Kanada och Merck i resten av världen.


Tummen upp för Neurovive

$
0
0
tummen-upp-200x140

En oberoende kommitté som utvärderat säkerheten i Neurovives pågående fas II-studie för akuta njurskador, Ciprics, har rekommenderat att studien ska fortsätta enligt plan. Där testas Neurovives läkemedelskandidat Ciclomulsion, cyklosporin A, som en förebyggande behandling mot akut njurskada hos patienter som genomgår hjärtkirurgi.

Utvärderingen har genomförts efter att de första 50 patienterna har behandlats i studien. Resultatet ger bolaget klartecken att fortsätta studien och att rekrytera fler patienter till den. Hittills har 60 patienter inkluderats av planerade 150.

Ciprics-studien förväntas vara klar under andra halvan av år 2016.

Bioteknikbolaget Neurovive Pharmaceutical är beläget i Medicon Village i Lund. Bolaget fokuserar sin verksamhet på utvecklingen av läkemedel som motverkar olika typer av vävnadsskador genom att skydda cellernas kraftverk mitokondrierna. Neurovive har två projekt som nått klinisk fas: Ciclomulsion och Neurostat som båda har cyklosporin A som aktiv substans.

Läs mer om Neurovive Pharmaceutical.

”Upphandling är mer än en produkt”

$
0
0
Anna-Lefevre-Skjoldebrand_200x140

Tidigare under hösten gick årets stora Upphandlingskonferens av stapeln. För er som inte har besökt konferensen tidigare måste jag slå ett slag för den. Det är ett unikt forum för leverantörer, upphandlare, materialkonsulenter, myndigheter och vårdprofession att få stöta och blöta hur vi genom upphandling kan utveckla vård och omsorg. För det behöver vi!

Ett talande exempel som berörde många vid förra konferensen var sårsjuksköterskan som berättade om hur hon träffade patienter med svårartade cancersår och som inte fått rätt behandling. De kom till henne omlagda med förband som inte var anpassade för att läka det aktuella såret. Hon visade bland annat bilder på hur man i vissa fall använt gasväv som fastnat i sårvävnaden och orsakade mycket lidande för patienten.

Det var en ögonöppnare som visade komplexiteten i vårdsystemet. För den här specialistsjuksköterskan som sitter inne med expertkunskap är det viktigt att få tillgång till rätt förband utifrån den enskilde patientens behov. Men vad jag tycker att hennes exempel också visade är hur viktigt det är att sjuksköterskor och läkare får kunskap om hur och när produkterna ska användas.

Vi ser alltför ofta att upphandlingar fokuserar på att köpa en produkt till så lågt styckepris som möjligt, när tyngdpunkten istället borde ligga på att utvärdera kostnaden för hela behandlingen. Många landsting har fortfarande inte rätt förutsättningar för att kunna lyfta blicken. Man måste prioritera att hålla verksamhetsbudget och mäktar inte att ta hänsyn till de långsiktiga konsekvenserna för patienten eller vården. Det här är en viktig del att arbeta med.

Men det stannar inte där. När upphandlingen är klar måste produktleverantörer och vårdprofession ges utrymme att träffas för kompetensutveckling och utbildning i hur man hanterar produkterna, för att trygga patient- och brukarsäkerheten i vård och omsorg. Ger man inte detta utrymme, riskerar man istället att förstöra den viktiga kontaktytan som åt ena hållet förser vården med värdefull produktkunskap och utvecklade behandlingsmetoder. Åt andra hållet ger företaget idéer och förslag på hur man kan utveckla befintlig eller helt ny teknologi.

Kort och gott! Alla aktörer måste förstå och värdesätta att samverkan och kommunikation mellan produktleverantör och vårdpersonal är avgörande för utvecklingen av vården.

Upphandlingskonferensen är ett sådant viktigt forum. Samtidigt får vi inte glömma bort alla de dagliga tillfällen där vård, leverantör och upphandlare arbetar för patientens bästa. Jag hoppas att vi vid årets konferens ska starta många sådana samtal som ska leda till en ökad patient­säkerhet, bättre behandlings­resultat och i för­längningen en bättre totalekonomi för samhället i stort.

Anna Lefevre Skjöldebrand, vd på Swedish Medtech.

Öppnar plånboken

$
0
0
pengaregn-dollar-200x140

Den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer uppges vilja betala mer än 380 dollar per aktie, motsvarande 3 300 kronor, för botox-tillverkaren Allergan. Det skriver Financial Times på torsdagskvällen med hänvisning till källor.

Tidigare under torsdagen rapporterades det om att Pfizer uppgavs vilja köpa Allergan för 380 dollar per aktie och att affären skulle kunna offentliggöras på måndag.

I oktober kom nyheten att Pfizer hade inlett diskussioner om uppköp av irländska Allergan, något som skulle kunna bli den affären i år. Allergan har tidigare bekräftat samtal med Pfizer.

Allergan, med huvudkontoret i irländska Dublin, kan göra att Pfizer på grund av relativt hög amerikansk företagsbeskattning flyttar sin hemvist utanför USA, så kallad tax inversion – ett kryphål som amerikanska myndigheter försökt täppa till.

 

Rekryterar till UIC

$
0
0
jobb-intervju-200x140

Det nordiska rekryterings- och bemanningsföretaget Pharmarelations är ny partner till inkubatorn Uppsala Innovation Centre, UIC. Som sådan kommer företaget att hjälpa UIC:s inkubatorbolag med rekrytering, rådgivning och bemanning.

Pharmarelations fokus ligger på life science och kunderna är bolag inom läkemedel, medicinteknik, bioteknik, egenvård (OTC), dentalvård och djurhälsa..

– Vi har erfarenhet, kunskap och nätverk inom life science som ofta är avgörande för bolag inom dessa områden. Vi ser oss som en stark UIC-partner med en gedigen erfarenhet som kommer UIC-bolagen till gagn. Vi ser detta som ett långvarigt samarbete och ser fram emot att hjälpa UIC-bolagen att bli ännu mer framgångsrika, säger Fredrik Anjou, vd på Pharmarelations, i ett pressmeddelande.

Framåt för Karessa

$
0
0
klinisk-provning-200-x-140

Karessa hoppas på lansering i både EU och USA av sin behandling mot impotens, Vigressa, år 2018. Det skriver bolagets vd Torbjörn Kemper i Karessas rapport från det tredje kvartalet 2015.

Täbybaserade Karessa utvecklar behandlingar mot erektil dysfunktion. Behandlingarna bygger på att aktiva substanser binds till företagets drug delivery-film som fästs i munslemhinnan där den frisläpper läkemedel tills den lösts upp.

Syftet är att få en snabbare och mer stabil effekt än de behandlingar som finns mot erektil dysfunktion i dag. Genom att kombinera sin drug delivery-film med redan godkända läkemedel hoppas Karessa på en snabbare väg till marknaden och mindre riskfyllda kliniska studier. Vigressa består av bolagets drug delivery-film laddad med den aktiva substansen i Viagra, sildenafil.

Förhoppningen med lansering år 2018 förutsätter positiva resultat i registreringsgrundande studier som Karessa planerar att genomföra.

– De begränsade kliniska prövningar som återstår innan en registreringsansökan kan lämnas in planeras att starta under andra kvartalet 2016, och övergripande data bedöms kunna presenteras redan under fjärde kvartalet samma år. En registreringsansökan skulle därför kunna lämnas in under första kvartalet 2017, skriver Torbjörn Kemper i rapporten.

Parallellt med den fortsatta utvecklingen av Vigressa söker Karessa nu en partner som kan ta över när det är dags för lansering av behandlingen.

– Många företag kontaktar oss spontant, men vi bedriver även aktiv marknadsföring av projektet – senast i samband med den stora läkemedelskongressen Cphi i Madrid. Där hade vi möjlighet att träffa ett stort antal globala och regionala läkemedelsföretag som önskar fortsatt kontakt med oss i avvaktan på resultaten från de planerade kliniska prövningarna.

Kostnader för forskning och utveckling, FoU, uppgick under det tredje kvartalet till 1,4 miljoner kronor och resultatet efter finansiella poster var -3,4 miljoner. Resultatet per aktie blev -0,31 kronor. Karessa börsnoterades i februari och handlas nu på Nasdaq First North.

Efter kvartalets slut, i november, fick Karessa patent i Mexiko för sin drug delivery-plattform.

– Våra patentansökningar och beviljade patent täcker nu stora delar av den globala marknaden, vilket kan ge oss marknadsexklusivitet fram till 2029 i USA och 2026 i Europa och stora delar av Asien, skriver Torbjörn Kemper.

Läs mer om Karessa.

Camurus tankar kassan

$
0
0
spargris_får_pengar200x140

Igår torsdag meddelade biotech- och medtechföretaget Camurus en planerad notering på Stockholmsbörsen. Inför detta avser bolaget att ta in en halv miljard kronor genom en emission där en rad investerare har åtagit sig att teckna aktier till ett värde av 240 miljoner kronor efter skatt, förutsatt vissa villkor. Bland dessa finns Fjärde AP-fonden, Backahill Utveckling och Martin Grens bolag Grenspecialisten Förvaltning.

De pengar som tas in genom emissionen kommer främst att användas till kliniska studier och till satsningar på en försäljningsorganisation i Europa. Arbetet med de kliniska studierna är utlagt på kontraktsforskningsbolag och företaget räknar inte med några större förändringar i sin organisation under nästkommande år. Däremot väntas rekryteringar år 2017.

– Vi har redan börjat bygga upp försäljningsorganisationen i liten skala och fortsätter i mindre strategiska steg nästa år. 2017 blir året då vi gör större rekryteringar. Det kommer ge viss effekt i Lund, men jag kan inte bedöma i antal, säger räknar Rein Piir, ansvarig för investerarrelationer på Camurus, till nyhetsbyrån Rapidus.

Lundabaserade Camurus har i dagsläget knappt 50 anställda. Bolagets verksamhet fokuserar kring formuleringsteknologin Fluid Crystal, där läkemedel kapslas in i ett skal av lipider som ger en förlängd frisläppning av den aktiva substansen.

En av de behandlingar som tagits fram med tekniken är CAM2029 mot hormonsjukdomen akromegali och neuroendokrina tumörer. År 2013 ingick Camurus ett licensieringsavtal med schweiziska Novartis, som tog över utvecklingen av läkemedelskandidaten. Avtalet kan ge upphov till milstolpsersättningar till Camurus på upp till 700 miljoner dollar, motsvarande sex miljarder kronor.

I slutet av förra året tecknades ett annat licensieringsavtal, denna gång med amerikanska Braeburn Pharmaceuticals. Det gäller utvecklingen av CAM2038, en långtidsverkande injektion av buprenorfin mot både opiatberoende och smärta. Planen är att kliniska fas III-studier ska inledas nästa år. Det är till utvecklingen av CAM2038 som Camurus stärkta kassa ska användas.

Astra och Sanofi delar med sig

$
0
0
labb-200-x-140

Bytet är ett exempel på öppen innovation mellan läkemedelsföretag. Det ökar den kemiska variationen i båda företagens substansbibliotek och gör det möjligt att screena bredare i sökandet efter nya småmolekylära läkemedel.

Bolagen har själva valt vilka substanser man ska byta baserat på skillnader i biblioteken. Kemiska strukturer och syntesprocedurer ska också delas för att underlätta användningen av föreningarna, enligt ett pressmeddelande.

Tillräckligt stora mängder ska byta ägare för att mottagaren ska kunna köra high throughput screening, HTS, i flera år och avgöra om det finns aktivitet mot specifika biologiska mål. Om en substans matchar ett målprotein vidtar bland annat strukturoptimering.

Inga pengar ingår i bytet och företagen kan undersöka substanserna utan restriktioner när det gäller terapiområden.


Han tror på Kinas framtida tillväxt

$
0
0
Richard-Bergström-468x200

Vad händer på den europeiska läkemedelsmarknaden just nu?

Richard Bergström

Richard Bergström

– Mycket! Det finns fler läkemedel i pipeline än någonsin och vi vet mer om olika sjukdomar än tidigare. En av de stora händelserna från den senaste tiden är tillgången till de botande behandlingarna mot hepatit C.

– Även det som händer i USA med Turing Pharmaceuticals just nu, där vd:n Martin Shkreli höjde priset för ett läkemedel mot parasitsjukdomen toxoplasmos med 5 000 procent, är mycket viktigt för oss. Reaktionerna som har väckts är en katastrof för hela branschen. Problemet är att det är fri prissättning av läkemedel i USA men i Europa har vi priskontroll, som tur är.

Vad har de nya hepatit C-läkemedlen för effekt på branschen?

– Den höga prissättningen har inte gått obemärkt förbi. Läkemedlen har visat sig vara kostnadseffektiva men länder som Italien, som har många hepatit C-patienter, kan inte betala så mycket. Det har lett till rabatter, vilket i sin tur har fått betalarna att vakna upp och inse att det finns priskonkurrens. Nu vill de alltid ha rabatt även när det inte finns konkurrerande läkemedel på marknaden.

Hur kommer prissättningen av läkemedel se ut i framtiden?

– Det finns en samsyn i Europa att man nu måste tänka på hela livscykeln för ett läkemedel från början. Det satsas massor med pengar på studier efter marknadsgodkännande och bara i år investeras nära tio miljarder euro av läkemedelsföretagen på real world data. Problemet är att det i princip är omöjligt att höja priset på ett läkemedel även om nya data visar på ett högre värde av behandlingen. Vi måste få fram mer kompetenta köpare som är villiga att betala mer om det kommer nya relevanta data.

Vad ställer kombinationsbehandlingarna mot cancer för krav på prissättningen?

– Även här är prismodellerna ett hett ämne. Vissa tycker att behandlingarna ska prissättas per indikation medan bolagen gärna vill ha det per kombination, eftersom läkemedlen förstärker varandras effekt. Det är en utmaning att bygga upp en ny prissättningsmodell mellan konkurrerande företag. Det är ju kartellbildning om de talar ihop sig med varandra. Därför är vi även här beroende av betalarna som måste bli mer kompetenta kunder och bättre prisförhandlare.

Hur ska prissättningsproblemen lösas?

– Inom fem år kommer vi att ha en gemensam bedömning av Added Therapeutic Value, ATV, i Europa. Prissättning och behandlingstraditioner kan skilja sig mycket mellan olika länder. Därför är det viktigt att lämna själva prissättningen till respektive nation men att göra en gemensam analys.

Kan det nya systemet verkligen vara på plats inom fem år?

– Ja, men det är osäkert om den kommer att gälla alla eller vissa utvalda läkemedel. Det fanns ett försök att ta fram en gemensam handlingsplan för hepatit C-läkemedlen: om vi skulle sikta på att utplåna sjukdomen eller bara behandla de svårast sjuka. Diskussionen havererade när alla började tala om pris istället för att diskutera vetenskapen. Resultatet är att vissa länder fortfarande inte har tillgång till behandlingarna. Därför finns det nu en konsensus att vi nästa gång ska ha en gemensam bedömning.

Kommer samma sak att hända i medtechbranschen?

– Det är osäkert. Medtechindustrin är kritisk till en gemensam bedömning. Det beror bland annat på att beslutsfattandet när det gäller prissättningen av medicinteknik är mer decentraliserat. Det är i stor utsträckning fortfarande kliniker och doktorer som fattar besluten. Läkemedelsindustrin består dessutom generellt av större företag och branschen är mer koncentrerad, vilket gör policybildning enklare.

Hur påverkar händelserna kring Turing Pharmaceuticals branschen?

– Analytikerna har lärt sig av hepatit C-läkemedlen och av Turing-historien och de börjar nu fundera på läkemedelspriser redan mycket tidigt i utvecklingen. Länge var investerare och riskkapitalister oroliga för de tuffa regulatoriska kraven hos FDA men för två år sedan hamnade prissättningen i topp.

USA:s president Obama har nominerat Robert Califf till ny chef för FDA. Hur kan han påverka branschen?

– Robert Califf är grundare till Duke University Clinical Research Institute. Han har jobbat mycket med kliniska prövningar och anser att dagens upplägg kostar för mycket, tar för lång tid och inte svarar på rätt frågor. Han menar att man kanske till exempel ska godkänna läkemedel i ett tidigare skede, med hänsyn till molekylärmekanik och säkerhetsdata, och sedan utvärdera effekten i realtid i det riktiga livet. Det innebär att FDA:s blivande chef utmanar hela evidenssystemet.

Varför går det trögt för bolag att ta sig in på den kinesiska marknaden?

– Jag tror att vi överskattar den kortsiktiga tillväxten i Kina och underskattar den långsiktiga. Landet bygger nu upp ett nytt sjukvårdssystem med tre olika fonder som betalar för sjukvården för invånarna. Fonderna delar för tillfället inte ut några pengar. Den primära inkomsten för kinesiska sjukhus är nämligen att sälja läkemedel och diagnostik. Det medför att om de får pengar nu så kommer de snabbt att göra sig av med dem. Därför håller man igen till dess att systemet är på plats.

– Kina har dessutom nyligen släppt priskontrollen av vissa läkemedel så nu är det hela havet stormar i landet. Men när allt är på plats så kommer de att komma med ett jättebra system.

 

Mer om Richard Bergström

Ålder: 49 år

Bor: Bryssel

Familj: Gift, tre döttrar som går på brittiska skolan i Bryssel.

Bakgrund: Apotekare i grunden. Har jobbat 28 år i life science-branschen. Var chef för Lif i 9 år.

Aktuell: Chef för den europeiska branschorganisationen för läkemedelsbolag, Efpia.

Xvivo till Kina

$
0
0
kinas-flagga-200x140-shutterstock_177318995

Det Göteborgsbaserade medtechbolaget Xvivo Perfusion har fått godkänt av den kinesiska läkemedelsmyndigheten China Food and Drug Administration, CFDA, för marknadsföring och klinisk användning av perfusionsvätskan Steen Solution i Kina.

Enligt godkännandet får vätskan användas vid lungtransplantation.

Xvivo fokuserar sin verksamhet på organtransplantationer. Bolaget marknadsför bland annat Steen Solution och pumpsystemet XPS.

– Godkännandet av Steen Solution i Kina är viktigt för framtida tillväxt eftersom det där finns ett stort behov av lungtransplantationer och ett intresse att utnyttja EVLP med Steen Solution för att öka tillgängligheten på användbara donerade lungor. Att vara på plats tidigt i tillväxtfasen och etablera produkterna ökar chanserna att bli ledande när marknaden väl mognat, säger Xvivos vd Magnus Nilsson i ett pressmeddelande.

Läs mer om Xvivo Perfusion.

Avtalar med Perrigo

$
0
0
Astra_200x140

Läkemedelsbolaget Astrazeneca har ingått avtal med Perrigo om en försäljning av de amerikanska rättigheterna till Entocort, budesonid, en medicin mot det autoimmuna tillståndet Crohns sjukdom.

Avtalet innebär att Perrigo betalar Astrazeneca 380 miljoner dollar, cirka 3,3 miljarder kronor, för rättigheterna att sälja Entocort, men omfattar inte någon överflyttning av Astrazenecas personal eller anläggningar.

Affären väntas vara i hamn före årsskiftet.

Astrazeneca avyttrade i juli 2015 rättigheterna till Entocort utanför USA till Tillotts Pharma.

Enligt Economic Times har Astrazeneca mottagit en stämningsansökan från det indiska läkemedelsbolaget Dr Reddy. Anledningen ska vara en överenskommelse kring försäljningen av generika av magsårsläkemedlet Nexium, som Astrazeneca ska ha brutit.

Läs mer om Astrazeneca.

Ny chef på Gothia Forum

$
0
0
LarsNy-200x140

Den 1 januari tillträder Lars Ny som verksamhetschef för Gothia Forum för klinisk forskning, som går in på sitt sjunde år. Han tar över efter Kaj Stenlöf, som gick över till rollen som chef för den nya Enheten för nationell samordning av kliniska studier i Göteborg i september.

Lars Ny kommer närmast från en tjänst som medicinskt ansvarig för den kliniska prövningsenheten på Onkologen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

I grunden är han klinisk farmakolog och onkolog. Han är även docent och adjungerad lektor vid Sahlgrenska akademin. Lars Ny har dessutom tidigare varit forskningsläkare på läkemedelsbolaget Astrazeneca.

– Gothia Forum har etablerat sig som en viktig motor i den kliniska forskningen som bedrivs på Sahlgrenska och i Regionen. Jag ser verkligt fram emot att tillsammans med medarbetarna driva ett fortsatt utvecklingsarbete av denna verksamhet i ett tydligt patientperspektiv och med ett fördjupat samarbete med akademi och näringsliv, säger Lars Ny i ett pressmeddelande.

Bildar världens största läkemedelsbolag

$
0
0
piller_generika

Texten uppdaterad i första, andra och fjärde stycket kl 13:50

Under söndagen godkändes läkemedelsjätten Pfizers köp av den irländska botox-tillverkaren Allergan av båda bolagens styrelser, enligt nyhetsbyrån Reuters. Efter lunchtid idag måndag bekräftades affären av Pfizer. Köpet genomförs genom en aktietransaktion om 363,63 dollar, motsvarande ungefär 3 162 kronor, per Allergan-aktie. Köpets upplägg är att aktieägarna kommer att få 11,3 aktier i det nya bolaget för varje befintlig aktie i Allergan medan varje aktie i Pfizer motsvarar en aktie i det nya företaget.

Totalt uppgår affären till cirka 160 miljarder dollar, 1 390 miljarder kronor.

Genom köpet flyttar amerikanska Pfizer sitt säte till Irland för att undvika företagsbeskattningen i USA, så kallad tax inversion. Pfizer har under en tid varit på jakt efter ett större förvärv i Europa och meddelandet om diskussionerna med Allergan kom i oktober, ett drygt år efter läkemedelsjättens bud på Astrazeneca som inte gick igenom.

Köpet innebär att världens största läkemedelsbolag kommer att bildas.

Ännu en storaffär är på gång inom läkemedelsbranschen, även om den är betydligt mindre än Pfizers köp av Allergan. Det brittiska läkemedelsbolaget Shire lade i november ett bud på amerikanska Dyax, som fokuserar sin verksamhet på behandlingar mot sällsynta sjukdomar. Budsumman i köpet är cirka 5,9 miljarder dollar, ungefär 50,4 miljarder kronor. Det motsvarar 37,30 dollar per Dyax-aktie. Utöver det kan aktieägarna tilldelas ytterligare totalt 646 miljoner dollar, motsvarande 5,5 miljarder kronor.

Ett annat förvärv ägde rum förra veckan, då tyska Merck Kgaa meddelade att förvärvet av labtechbolaget Sigma-Aldrich var slutfört. Köpeskillingen uppgick till 17 miljarder dollar, eller 140 dollar kontant per aktie. Det motsvarar totalt cirka 148 miljarder kronor.

Viewing all 3823 articles
Browse latest View live