
AstraZeneca presenterar idag onsdag resultat från fas III-studien SOLO-2, där läkemedlet Lynparza, olaparib, testas som behandling av kvinnor med BRCA-muterad, metastaserad äggstockscancer. De som ingick i studien fick 300 milligram olaparib två gånger dagligen i tablettform som monoterapi.
Resultaten visar dels att behandlingen förbättrade patienternas progressionsfria överlevnad samt att substansens säkerhetsprofil var likadan som i tidigare studier. Mer information om studiens resultat kommer att presenteras under ett kommande medicinskt möte.
AstraZeneca kommer nu att fortsätta utvecklingen av olaparib både som monoterapi och i kombinationsbehandlingar. Bolaget kommer även att arbeta vidare med att lättare kunna identifiera just de patienter som skulle dra mest nytta av en behandling med läkemedelskandidaten.
Olaparib verkar genom att hämma enzymer i familjen Poly-ADP-ribos-polymeraser, PARP, som spelar en viktig roll i cellens maskineri för DNA-reparation. Läkemedlet fick godkänt i både USA och EU år 2014.
Läs även:
”Vi planerar en ny lansering av olaparib per år”
Susan Galbraith, chef för onkologi på Astrazenecas småmolekylenhet iMed, ser immunonkologi och DNA-reparation som starka trender inom utvecklingen av cancerläkemedel.
Får genombrottsstatus
Astrazenecas cancerläkemedel olaparib får rätt till påskyndat godkännande av FDA.